Kostnader og gebyrer ved forbrukslån
I en perfekt verden kunne man lånt de pengene man trengte, og betalt de tilbake uten å måtte bekymre seg for verken renter eller gebyrer. Slik er det dessverre ikke på denne kloden, og slettes ikke i Norge, der bankene krever ganske så høye renter og nokså høye gebyrer for å gi deg et forbrukslån. Vel, vi skjønner jo at bankene må tjene på tjenestene sine, men de kunne vært litt greiere.
Uansett så kan vi si at kostnadene ved et forbrukslån vil variere etter hver enkelt søknad, ettersom det er flere faktorer som avgjør hvilken rente du får. Derfor er det umulig for noen andre enn banken å fastsette hvilken rente du kommer til å få på et slikt lån, og dessuten er den svært varierende fra bank til bank. Derfor lønner det seg ofte å søke om forbrukslån via en låneformidler, slik at du kan sammenligne kostnader og gebyrer. Videre her skal vi se nærmere på de ulike kostnaden som finnes ved et typisk, norsk forbrukslån.
Rentekostnadene
Den største kostnaden i forbindelse med et forbrukslån, er renten. At man må betale renter på lånet, betyr at banken skal ha en viss prosentandel av lånesummen tilbakebetalt hver eneste måned. Dette kommer i tillegg til avdragene som må betales, men i motsetning til avdragene, så blir ikke rentene trukket fra på lånesummen din når du betaler de. Det er med andre ord en ren utgift, og det som gjør at banken tjener penger på å tilby forbrukslån.
En typisk rente for et norsk forbrukslån ligger mellom 10 til 20 prosent, men den kan være både høyere og lavere, alt avhengig av din økonomiske situasjon. Banken fastsetter nemlig renten basert på inntekten din, bosituasjon, om du har hatt en stor variasjon i inntekt, alder og så videre. Derfor kan du få et svært godt tilbud fra samme bank som naboen kanskje syntes hadde et svindyrt lån.
Når man snakker om renter, så er det viktig å holde tunga rett i munnen. For ofte blandes de to begrepene nominell og effektiv rente. Den nominelle renten er den renten som er fastsatt av banken, og den kostnaden de krever fra deg for å tilby deg et lån. Dette er dog ikke den reelle kostnaden for deg, og er med på å forvirre mange. Den prosenten man må se etter kalles for den effektive renten. Det er dette tallet som gir det reelle innblikket i hva du blir nødt til å betale, ettersom det inkluderer både rentekostnader og gebyrer ved lånet.
Få lavest mulig rente
Hvis du vil ha en rente så lav som mulig, så må du søke hos flere banker. Du kan fint sammenligne de ulike lånetilbyderne på nettet først, men renten som oppgis der er kun en eksempelrente, og ikke nødvendigvis den du kommer til å få. Og det er slitsomt å sende inn mange søknader, så mange orker ikke gjøre det. Derfor anbefaler vi at du søker om forbrukslån via en låneformidler. Da vil dette selskapet ta på seg jobben med å sende søknaden din videre til mange norske banker, og sende deg tilbudene i retur. Dette er den eneste måten å virkelig sammenligne lånetilbud på, og kan være med på å redusere kostnadene dine betraktelig.