Mat er en livsnødvendighet, en trygghet, en byrde og en stor del av alles kultur. Man spiser og drikker av veldig mange årsaker i tillegg til at det er nødvendig brensel for kroppene våre.

grønn te er sundt

Grønn te, bær, sopp, urter og andre råvarer som vokser naturlig har blitt brukt i matlaging og i naturmedisin i tusenvis av år. Gjennom årtusener har mennesker vært utrolig dyktige på å finne helsebringende effekter ved maten som ble høstet.

Te fra øst til vest

I den fjerne Østen ble menneskene tidlig klar over at bladene som vokste på den tropiske busken Camellia Sinensis, kunne foredles til velsmakende te. I Kina har de blant annet utviklet grønn te fra bladene til busken i flere tusen år, mens Japan har produsert grønn te av ypperste kvalitet i over fem hundre år. All ekte te kommer fra denne ene busken og dens blader og man har fire ulike te-sorter.

  • Grønn te
  • Hvit te
  • Sort te
  • Oolong te

grønn te

Som naturmedisin er grønn te svært helsebringende og har mange bruksområder. Den har vært og er fremdeles brukt for den kolesterolsenkende effekten, ved vekttap, for blodsukker og mye mer

I den moderne tid har grønn te blitt videreutviklet til produkter inne helse og velvære i den vestlige delen av verden. Man finner produkter tilsatt grønn te i alt fra slankeprodukter til energidrikker. Denne teen brukes også i ulike former som:

  • Grønn te som kald eller varm drikk
  • I tablett form
  • Ingredienser i matvarer
  • Omslag

Te fra nordiske trær

Det er ikke bare i Asia at en har te som grønn te som drikkes daglig for den gode helsebringende effekten. Litt mindre kjent for mange er nok den svært helsebringende teen fra bjørkebladene. Bjørk vokser naturlig i Europa og særlig i de nordiske landene i tillegg til i Nord-Amerika. Indianere i Nord Amerika hadde lange tradisjoner med å bruke store deler av bjørketreet som mat og som medisin, lenge før europeerne gjorde sitt inntog.

Bjørke te har vært drukket og brukt i omslag for en rekke sykdommer og deriblant:

  • Rensende effekt på kroppen og brukes som detox for å få ut giftstoffer i kroppen
  • Stimulasjon av urinveiene
  • En god vitamin-C kilde

Den fantastiske soppen

En av de siste viltvoksende matvarene vi har igjen i dag er sopp. Ulike kulturer bruker ulike typer sopp forskjellig og sanker soppen til forskjellige årstider. Noen typer er svært smakfulle, andre brukt kun for sine helende egenskaper og noen er også svært giftige. En skal derfor ikke som nybegynner begynne å plukke uvilkårlig det en finner i skog og mark for deretter å tilberede den i maten.

Felles for veldig mange sopparter er at de er svært gode for menneskets immunforsvar. Mange typer er fulle av antibiotiske stoffer som hjelper til med å holde en sunn og også bekjempe og forbygge sykdom.

Norges ukjente vidunder-sopp

I Norges mange bjørkeskoger finner mann en sopp som heter Chaga. En kan finne den på selve stammen på Bjørka og selve soppen ser ut som en mørk knoll. Ingen vet med sikkerhet hvor lenge den er blitt brukt som naturmedisin, men det går nok i hvert fall tusen år tilbake. Indianerne var i hvert fall godt kjent med soppen og brukte den flittig langt tilbake i tid.

Grønn te fakta

Bruksområdene til Chaga er veldig mange og ganske veldokumenterte. For å nevne noen så brukes den blant annet mot:

  • Kreft
  • Tuberkulose
  • Problemer med fordøyelsen
  • Smertelindrende
  • Betennelsesdempende

Sopp og te som medisin

Det finnes utallige ulike sopparter og alle har unike egenskaper. Noen vokser i store deler av verden, mens andre finnes i mer geografisk innsnevrede områder. Enkelte arter av sopp har noen av de samme egenskapene som for eksempel te. Grønn te og soppen Østerssopp har for eksempel det til felles at de har kolesterolregulerende egenskaper. For mange så vil det nok være enklere å drikke en daglig kopp grønn te enn å innvie seg i hvordan tilberede denne soppen.

Eksempler på andre sopper som har gode helsebringende effekter.

  • Den japanske Maitake soppen
  • Sjampinjong
  • Shiitake
  • Lingzhi

Bær er fantastisk fro kroppen

Å spise naturlige matvarer er utrolig bra for kroppen vår. Om en velger Sjampinjong på pizza, en kopp varm grønn te til lunsjen eller jordbær som dessert, så er kroppen den store vinneren. Når det kommer til bær så trenger man ikke lete etter tropiske og sjeldne sorter. De gode gamle blåbærene og jordbærene vi har i Norge er faktisk fantastiske kilder til antioksidanter.

Stappfulle av C-vitamin, styrker disse to bærene immunforsvaret vårt. Antioksidantene hjelper kroppen til å forebygge og redusere mot blant annet kreft og ikke minst hjerte- og karsykdommer.

Kilder: