Har arbeidsplassen din kantinedrift, eller vurderer den å begynne med det? Det er ingen tvil om at alle større arbeidsplasser trenger en kantine, men kantinedrift kommer ikke gratis.

Skal man hyre faste ansatte, eller skal man leie inn ekstern drift av kantinen? Hvor stort skal tilbudet være? Det er mye man må tenke på selv om det høres forholdsvis enkelt ut å drifte en kantine, og ikke minst så vil også renhold og hygiene spille en viktig rolle.

De fleste bedrifter vil leie inn eksterne tjenester for kantinedrift, med mindre man har en langsiktig plan og har mange hundre ansatte. Fordelen med å leie inn personale til å gjøre dette, er at man kan få et mer variert tilbud, og spesialsydde pakker når det skal skje noe ekstra stort i bedriften.

Det er naturligvis mulig å få til også selv om man har faste ansatte i kantinen, men har de tid til å ta seg av dette samtidig som den daglige driften skal utføres?

Kantinedrift eller kaffeautomat?

Hvis man jobber i en mellomstor bedrift så er det slettes ikke sikkert at kantinedrift blir prioritert av overhodene i selskapet, selv om man ser at stadig flere firmaer velger kantine fremfor slike kaffeautomater eller enkle løsninger.

Forskning viser at det å ha en kantine på jobben bidrar sterkt til den sosiale atmosfæren på arbeidsplassen, og kan utgjøre nokså store forskjeller i driften. Ikke minst så sørger du for at de ansatte får den næringen som trengs, og følgelig kan også økt produktivitet være et resultat av en vellykket kantinedrift.

Men hva skal prioriteres i kantinen? Det er blitt utført flere undersøkelser på dette, og det viktigste for norske arbeidere er kvaliteten på maten. Derfor bør alltid dette komme i førersetet, noe du kan lese mer om i neste avsnitt.

Videre så er det også mange som setter pris på at utvalget av mat er både variert og sundt. Tørre rundstykker fem dager i uken frister ingen, og følgelig kan man spørre seg om det er vits å i opprettholde kantinedriften hvis det er slik det skal være.

I tillegg er det vesentlig med et romslig lokale, der man slipper å være redd for å ikke få plass når lunsjpausen kommer. Her skal det sosialiseres!

Mat i kantine

Slik ønsker nordmenn at kantinematen skal være

Det har også blitt gjort undersøkelser på hvilken mat nordmenn ønsker når de kommer til kantinen på arbeidsplassen. Det er først og fremst sunn mat som kommer i første rekke – tro det eller ei. Dette kommer kanskje som en årsak av at de fleste ønsker å spise sunt, men at man ikke tar seg bryet med å smøre en sunn og god matpakke hjemmefra.

Derimot så viser det seg at viljen til å spise sunt er langt større når man har kantinedrift på jobben, og derfor anbefales det at alle kantiner har et utvalg av sunn mat som er større enn det usunne (selv om det alltid finnes noen som vil prioritere det).

Av mattilbud som anbefales til kantinedrift, så er en kombinasjon av en fersk salatbuffet og ulike brødvarer alltid en sikker vinner. Bagetter og lignende med ulikt tilbehør er det nok mange som vil nyte godt av. Varmmat kan også være et alternativ, da det er noen som liker å ha et «lite middagsmåltid» selv om det egentlig bare er lunsj.

Utgiftene til kantinedrift vil også variere ettersom hvilket tilbud man ønsker å ha, så dette må naturligvis tas i betraktning når man skal bestemme seg for menyen. Det aller beste er naturligvis å utføre en undersøkelse blant de ansatte der man finner ut hva det er interesse for å ha i kantinen.