Varmepumper blir stadig mer vanlig å se i boliger i Norge og ellers i Europa. Fordelene er så mange at har man først blitt vant til en er det vanskelig å bo uten. De er som regel meget enkle i bruk og gjør inneklimaet godt for alle i alle aldre.

Varmepumper

Tidligere var aircondition noe man så frem til og forventet på ferie og reiser i varmere land. Varme sommerdager her hjemme i Norge, kom med varme hete hus og soverom som lengtet etter avkjøling. Vi har hatt en lang tradisjon med å konsentrere oss om varmekilder i boligene våre. Med varmepumper får man ikke bare en jevn strøm av god varme i hus og rom, men også avkjøling som en aircondition-enhet.

Økonomisk støtte fra Enova

For mange er ønsket om å installere varmepumpe stort, men mange kvier seg for kostnadene dette medfører. Dette er jo selvfølgelig en engangsutgift og besparelsen merkes godt i etterkant. Varmepumper er svært energibesparende.

støtte fra Enova

Enovatilskuddet er støtte som alle kan søke slik at man oppnår energieffektive løsninger i hjemmene sine. Dette er støtte fra staten slik at alle kan få oppvarmet sine hus på en mer ordentlig og mye mer miljøvennlig måte. Ved ønske om å få installert varmepumpe kan man faktisk søke om denne støtteordningen. Eksempler på noen av de forskjellige typer varmepumper som staten kan gi støtte gjennom Enovatilskuddet er:

  • Varmepumpe med bergvarme (væske-vann). Her kan man få Enovasttøtte opptil 10 000 kroner.
  • Luft til vann kan gi støtte opptil 5000 kroner.
  • Avtrekksvarmepumpe kan gi støtte opptil 5000 kroner.
  • Enovastøtte til vannbårenvarme til boligen, kan gi støtte opptil hele 10 000 kroner.
  • Man kan også søke om statlig støtte til ettermontering av balansert ventilasjon og støttebeløpet gis opptil 15 000 kroner.

Hvor mye ligger den statlige støtten på, avhenger av type varmepumper. Støtteordningen kan faktisk komme opp i hele 25 000 kroner hvis man kombinerer forskjellige typer varmepumpeløsninger. Les mer om varmepumper her.

Hvordan gå frem for å få statlig støtte til varmepumpe?

Aller først må man finne ut av hva slags type varmepumpe som passer hjemmet om det er leilighet eller enebolig. Her kan man enkelt lese mer om varmepumper.

støtte til varmepumpe fra Enova

Deretter må man få varmepumpen installert og på plass i boligen. Dette kan man ikke gjøre selv, men må få fagfolk til å ta seg av selve installasjonen slik at den blir godkjent. Dette er et krav fra Enova.

Fakturaen eller kvitteringen på varmepumpen og installasjonen registrerer man veldig enkelt på hjemmesiden til Enova. Så til slutt vil man få den statlige støtteordningen utbetalt. Hele prosessen er ganske så enkel og rett frem.

Langsiktige fordeler

Ved å tilføre boliger energigjerrige varmeløsninger som varmepumper, vil man oppnå langsiktige besparelser som merkes på lommeboken. I tillegg til at de faste månedlige utgiftene blir lavere vil også verdien på selve boligen økes.

varmepumpe hage

I tillegg til de økonomiske fordelene vil man også få gode merkbare helsemessige fordeler av varmepumper. Varmepumpene og for eksempel vannbåren varme gir jevn varme og jevn balansert ventilasjon.

Mindre støv og færre soner eller perioder med vekselsvis varme og kulde i boliger gir garantert helsegevinster.

Et godt inneklima

Mange sliter med ulike tilstander og sykdommer som et godt inneklima kan være med på å dempe eller redusere symptomene på. For eksempel ved å installere vannbåren varme som oppvarmingskilde i boliger, følger man Norges Astma og Allergiforbunds anbefalinger. Varmepumper som passer perfekt, er blant annet de som er luft til vann eller væske til vann.

godt inneklima

Disse henter sin energi fra for eksempel sjøen. Inneklima og innemiljøet er særdeles viktig for komforten i hjemmet og vannbåren gulvvarme gir et optimalt godt innemiljø.

For alle som sliter med allergier og astma vil luft til luft varmepumper, gi luften inne i boligen en enorm oppgradering. Slike varmepumper renser inneluften meget effektivt og det meste av støvpartikler filtreres vekk. Dette vil merkes umiddelbart etter installasjon og bedre inneklimaet betraktelig. Disse luft til luft varmepumpene kommer i en rekke ulike modeller og det vil derfor være ulike egenskaper på de forskjellige.

Besparelsen er ulik fra forskjellige boliger

Hvor mye man kan spare økonomisk ved å ha varmepumper vil avhenge av den enkelte boligen. Årsaken til at varmepumper er økonomisk fordelaktige, er at varme fra naturlige kilder blir brukt til oppvarming av selve boligen og slik at tappevannet blir varmet opp. Solens energi lagres i jorden, utendørs vannkilder eller luften og dette utnytter varmepumpene.

Besparelsen er ulik fra forskjellige boliger

Hva som vil påvirke hvor stor besparelsen blir med å gå over til varmepumpe vil blant annet avhenge av størrelsen på boligen og varmepumpen eller varmepumpenes dimensjoner, hvis man installerer flere.

Det er viktig å plassere riktig type pumpe med riktig størrelse på de gitte steder. Og selvfølgelig vil energibruket en har spille en rolle. Dette avhenger jo selvfølgelig også av om man for eksempel bor i et værhardt klima. Er det store deler av året så kaldt at man bruker varmepumpen kontinuerlig, vil dette påvirke forbruket.

Boligens isolasjon vil også ha en betydning. En godt isolert bolig er jo energibesparende i seg selv. Når man velger type varmepumpe kan man også sjekke hvilken energibesparende effekt den enkelte pumpen har i forhold til hverandre. Man regner med at totale økonomiske besparelse etter installert varmepumpesystem vil ligge på mellom 30 og 80 prosent. Pris på andre energikilder varierer og derfor blir jo besparelsen variabel også. Elektrisitet kan koste mer i perioder og gå ned i pris på lik linje med parafin og olje.

Miljøvennlige løsninger er alltid bra

Miljøvennlige løsninger

Ved svært effektiv utnyttelse av energien er varmepumper et selvsagt førstevalg som oppvarmingsløsning av alle hjem. Ved å bruke varmepumpe til oppvarming er man med på å redusere klimagassutslipp. På grunn av at man ikke får noen lokale utslipp ved slike pumper og man heller ikke trenger å lagre brensel bidrar dette til bedre nærmiljø. Varmepumpen gir null transport av brensel til boligen og dette er enda en fordel for miljøet.

Varmepumpe bidrar til bedre miljø, inneklima og reduserer de faste økonomiske utgiftene man har. I tillegg kan man få statlig støtte. Det er vel verdt å anskaffe seg varmepumpe.

Kilder: