Thujahekken er en svært populær hageplante blant oss nordmenn, og det er ikke uten grunn. Hekken gjør ikke bare jobben sin utmerket, den gjør også jobben enklere for deg. Både planting og vedlikehold av thujaen er noe de fleste kan få til, og med litt ekstra stell i starten er du nesten garantert en hagegjest du vil trives med i lang tid fremover. Likevel er det noen få ting det er lurt å vite om Thujahekken før du setter i gang med plantingen.

1. Sørg for å velge riktig Thuja til ditt bruk.

Det finnes flere typer Thujaplante, og med litt ulik form og størrelse har de også forskjellige bruksområder. Det lønner seg ikke alltid å velge den som vokser raskest eller er billigst, så les deg godt opp på forhånd. Som hekkeplante vil vi anbefale Thuja Smaragd fremfor Thuja Brabant, da den både er flottere og frodigere i veksten.

2. Vær klar over hvor Thujaen trives best.

For å garantere en trivelig hagegjest i Thujaen, er du også avhengig av at planten plasseres riktig. Thujaen trives best i sol til halvskygge, og kan bli brun om den plasseres på steder med for mye skygge. Før du setter i gang med plantingen er det derfor viktig å lokalisere lysforhold. Vær også obs på hvor skyggen fra Thujahekken vil falle. Det siste du vil er at den fullvokste hekken dekker for den siste solflekken i hagen din, eller kanskje enda verre – i naboens.

3. Husk godt stell i starten.

Nå du først har kjøpt din første Thujaplante og plassert den i et område med gode solforhold, er det mange som gjør den feilen ved å tenke at jobben er gjort. For selv om Thujaen er en hageplante som er enkel å holde fin, bør du gi hekken litt ekstra omtanke og stell i starten. Mange mislykkes allerede første året fordi Thujaen ikke får nok vann. Vær derfor hyppig fremme med hageslangen frem til hekken har nådd ønsket høyde. Du bør også begynne å beskjære yttersidene nokså raskt etter planting for et pent resultat.

4. Sitter du for lenge på saksen kan det være for sent!

Jevnlig trimming av Thujaen er viktig for å oppnå det du ønsker med din nye hageplante. Når hekken har nådd ønsket høyde er det viktig at du trimmer toppen slik at planten ikke vokser seg for stor og stjeler sollys fra deg eller naboen. Sidene av hekken skal også beskjæres med jevne mellomrom, men vent til utpå våren før du beskjærer for første gang. Deretter bør Thujahekken trimmes 1-2 ganger hver sesong for å sørge for at hekken holder seg grønn og fin, samt i ønsket størrelse.

Thujahekk til besvær

Thujaen kan fort bli din beste venn da den skjermer for innsyn og er forholdsvis enkel å ta hånd om. Med godt stell og riktig beskjæring har du fått deg en hageplante som både gjør jobben sin og er en fryd for nabolaget.