Har du lenge lurt på om det er mulig å refinansiere gjelden din, men er usikker på hvordan det fungerer? Vi skal prøve å forklare det på en enkel måte. Når du skal refinansiere gjeld, som kredittkortgjeld og smålån, så fungerer det ved at du tar opp et nytt forbrukslån. Dette bruker du til å betale ut de gamle lånene samt kredittkortene. Du blir derfor ikke gjeldfri ved å refinansiere gjeld, men du vil spare penger ved å betale en lavere rente og færre gebyrer. På den måten får du luft i budsjettet ditt og kan i mange tilfeller også bli raskere gjeldfri.

Refinansier med forbrukslån uten sikkerhet

Det er ikke noe vanskelig og krever ingen spesielle tiltak. De fleste banker og finansieringsselskaper tilbyr forbrukslån til refinansiering av smågjeld. Her kan du hos mange låne inntil kr 500 000 uten sikkerhet og betale ned på lånet i inntil 15 år. Det er selvsagt også mulig å refinansiere boliglånet eller andre større lån, om du ser at betingelsene på lånet begynner å bli dårlige. Her stilles det heller ikke de store kravene, men du må stille sikkerhet for boliglånet. Dette skjer ved at når du får nytt lån i en ny bank, betaler du det gamle lånet og den nye banken vil da ta over pantet i boligen din.

Hvorfor refinansiere?

Men, er det noen grunn til å refinansiere gjelden? De fleste tilfeller av refinansiering skyldes mye gjeld til kredittkortselskapene og smålån med høy rente. Har man to eller flere kredittkort med utestående kreditt, samtidig som man har finansiert kjøpet av de nye møblene med et forbrukslån, så begynner det å bli dyrt. Renten er ofte på mellom 25 og 30% og dette utgjør en del penger hver måned i renteutgifter. Legger du til et termingebyr på hver regning, så har du etter hvert en god grunn til å refinansiere.

Refinansiering av gjeld

Et lite regnestykke

Vi kan sette opp et enkelt regnestykke for å vise hva forskjellen i utgiftene dine vil være før og etter en refinansiering. Vi ser for oss at du har samlet sammen gjeld på to kredittkort og et forbrukslån, på til sammen kr 100 000. Du betaler i snitt en rente på 26%. Da vil du hver måned betale rundt kr 2300 alene i renter og gebyrer. Dette er en pen sum med penger, spesielt med tanke på at avdragene kommer ved siden av. Om du søker om et forbrukslån på kr 100 000, så er det mange banker som tilbyr dette. Blant de med lavest rente finner du Bank Norwegian, Kreditt365, Opp Finans, DNB, og Lendo. Du får lånet innvilget med en nedbetalingstid på 15 år og pengene utbetalt, slik at du kan innfri den gamle gjelden din. Du må betale 16% i rente for det nye lånet og dermed sparer du 10% i rente. Dette betyr at du nå betaler kr 1350 i renter og gebyrer hver måned. Enkel hoderegning sier at bare i renter og gebyrer sparer du kr 950 hver måned eller nesten kr 12 000 på et år. Så det er liten tvil om at det lønner seg.