I dag jobber rundt 4000 personer som eiendomsmegler i Norge, og årlig er det i overkant av tusen nye opptak til de ulike bachelorstudiene som eiendomsmegler hos BI og hos de offentlige høgskolene i landet. Årlig graduerer nesten 5000 studenter med en bachelorgrad i eiendomsmegling, noe som fikk det anerkjente finansmagasinet Hegnar til å skrive at Norge drukner i eiendomsmeglere. Det er ingen tvil at om det er færre arbeidsplasser enn det er nyutdannede eiendomsmeglere, og mange opplever at det er vanskelig å komme seg inn på jobbmarkedet etter endt utdanning.

Men hvilke eiendomsmeglere finnes egentlig i Norge? Man har i moderne tid sett en stor økning i antall selskaper som driver med eiendomsmegling, og det er ikke nå bare de store, regionale bedriftene som driver med salg av boliger – det vokser stadig frem nye, lokale eiendomsmeglere i et marked der konkurransen blir stadig større. Vi skal nå se nærmere på tre av de største eiendomsmeglerne i Norge, selv om vi gjør oppmerksom på at det finnes langt flere alternativer enn disse tre, som f.eks Proa.no

Eiendomsmegler 1

Eiendomsmegler 1 er landets største eiendomsmegler, som med i overkant av 25 000 solgte boliger (2013) knuser samtlige konkurrenter. Det er en kjede som består av flere ulike kontorer i alle landets fylker, der hver eiendomsmegler er et selskap underlagt av det lokale SpareBank1-selskapet. Eiendomsmegleren har flere ganger gått helt til topps i ulike kåringer over beste eiendomsmeglere på det norske, og har en stor markedsandel når det kommer til kjøp og salg av boliger over hele landet.

Eiendomsmegler 1 – Lokal film Haugesund

Totalt jobber det over 800 ansatte i Eiendomsmegler 1, noe som sier at nesten en fjerdedel av landets eiendomsmeglere jobber i bedriften. Selskapet har over 150 kontorer på tvers av landet, og selger alt fra vanlige boliger til boligtomter og næringseiendommer. Og som vi nevnte innledningsvis om Eiendomsmegler 1, så har de den største markedsandelen i Norge når det kommer til nettopp eiendomsmegling.

DNB Eiendom

DNB Eiendom er eiendomsmeglingsavdelingen til den norske storbanken DNB. Selskapet ble dannet i 2003, som et resultat av fusjonen mellom DNB og Gjensidige. Banken er nest størst på eiendomsmegling i Norge – kun slått av overnevnte Eiendomsmegler 1. De har for øvrig en markedsandel som er nesten like stor som overnevnte, med salg av nesten 24 000 boliger i 2013. I eiendomsavdelingen til DNB jobber det 668 personer, slik at selskapet også her må anses som noe mindre enn sin argeste konkurrent.

I DNB eiendom jobber det med andre ord like mange eiendomsmeglere i dag som det årlige opptaket på handelshøgskolen BI er for studiet som eiendomsmegler. Det er med andre ord et marked som det er vanskelig å få seg jobb i etter endt utdanning, selv om det stadig blir flere eiendomsmeglere i Norge og det er absolutt ikke en bransje som opplever nedgang i antall ansatte. DNB Eiendom har eksempelvis hatt en vekst i markedsandelen fra 14 til 20 prosent på de siste tre år.

Krogsveen

Et stykke bak de to ovennevnte eiendomsmeglerne i hva markedsandel angår, så finner vi Krogsveen, som er landets femte største eiendomsmegler. Grunnen til at vi ønsker å nevne denne kjeden nå, er fordi den de siste årene har opplevd den største veksten blant samtlige eiendomsmeglere på det norske markedet. Bare i 2013 vokste de 15 prosent, noe som er en formidabel vekst for en eiendomsmegler. De solgte nesten 8000 boliger det nevnte året.

Krogsveen er en regional eiendomsmegler med avdelinger i ti norske fylker, fortrinnsvis på Østlandet og Vestlandet. Selskapet har over 300 ansatte og ble grunnlagt i 1975, og spesialiserer seg nettopp på eiendomsmegling med vanlig boliger som sin spesialitet. Der har de en markedsandel på over 10 prosent.

Før du kontakter en eiendomsmegler så kan det være lurt å sjekke hvor stort boliglån din økonomi klarer. Dette finner du ut av ved å bruke lånekalkulatoren fra NorFinance.no.