Det er mange myter om det å bo på vandrerhjem, og mange tror at det bare er ryggsekkturister og spesielle folk som legger overnattingen hit. Men i moderne tid er det svært mange likheter mellom et vandrerhjem (populært også kalt for «hostel») og et vanlig hotell – foruten om prisforskjellen, som har en tendens til å være svært stor. Nå til dags kan man selv velge om man vil ta inn på en sovesal sammen med andre personer, eller om man ønsker et privat rom med 1 til 6 sengeplasser og eget bad. Vandrerhjem i Norge er med andre ord et perfekt sted å overnatte når man vil spare penger på familieferie eller andre typer turer i landet.

Det er heller ikke slik at vandrerhjem i Norge har dårlig standard med kjipe senger og rom. De fleste vandrerhjem har nok enkel standard sammenlignet med hoteller, men moderne utstyr er som regel tilgjengelig og mange har også delikate frokostbuffeer. Det finnes knapt ikke en god grunn til å ikke bo på norske vandrerhjem!

«Beste vandrerhjem i Norge» i 2010

Det blir stadig flere vandrerhjem i Norge, og spesielt i de store byene har det begynt å bli en aldri så liten konkurranse mellom de ulike hostellene. Et vandrerhjem som utmerker seg, er Bergen YMCA Hostel, som i 2010 vant prisen som «Beste vandrerhjem i Norge». Den ble delt ut av det internasjonale magasinet Hostelworld, og følgelig er det en prestisjetung pris å vinne. Med andre ord så vet du hvor du skal legge overnattingen neste gang du befinner deg på Vestlandet og i Bergen.

Bergen YMCA Hostel er et godt eksempel på et moderne vandrerhjem i Norge med priser som ingen hoteller i landet kan konkurrere mot. Her kan du bo for 195 kroner på sovesal, eller for 250 kroner per person på et 4-sengsrom med privat bad. Hotellet har på 2000-tallet blitt totalrenovert og holder meget moderne standard, slik at du neppe kommer til å savne de store hotellkjedene. Dessuten har det også en sentral beliggenhet som legger myten om at vandrerhjem bare ligger i utkanten av byene, totalt død.

Gode grunner til å bo på vandrerhjem

Den fremste årsaken til å sjekke inn på vandrerhjem i Norge, er prisen. Sammenligner man kostnaden ved å bo på et sentrumshotell i eksempelvis Bergen, så er det svært mye penger å spare. En familie på fire vil kunne ta inn på Bergen YMCA Hostel med et privat rom med fire sengeplasser for 1000 kroner/natten. Skal man ha tilsvarende størrelse på rommet på et trestjerners sentrumshotell i samme by, eller eventuelt to separate rom, så må man regne med å punge ut minst det dobbelte, og kanskje det tredobbelte.

Videre så er det både sosialt og utfordrende å ta inn på et vandrerhjem. Her kan man møte andre personer i fellesarealene, og de fleste vandrerhjem i Norge har moderne fasiliteter som internett, kjøkken, TV og så videre.

Hvor mye sparer man på norske vandrerhjem?

Som du ser av eksempelet ovenfor, så er det snakk om en besparelse på mellom 50 til 100 prosent, avhengig av hvilket hotell man velger (og for så vidt også hvilket vandrerhjem). Det er også mye penger å spare dersom man bor alene. Man kan ta inn på et vandrerhjem i Norge for under 200 kroner/natten dersom man reiser alene, og må nok regne med å betale mellom 700 til 1000 kroner for en tilsvarende overnatting på et hotell i en av de største byene. Med andre ord er besparelsen meget stor, og disse pengene kommer nok godt med til andre ting for de aller fleste.